Aktiviteter

 
 Odd Kjell Skjegstad har laget forslag til 5 turer eller aktiviteter i eller nær Säffle
 
TURORIENTERING
I kommunen Säffle er det mange som kan bruke kart og kompass til tur-orientering.
Det heter Naturpasset på svensk.
Utstyrt med kart, kompass og kort for å kvittere – ta med penn- at dere har vært på kontrollpunktet (posten).
Turistsenteret i Säffle – ved Byälva i sentrum - er ett sted dere kan kjøpe Naturpasset.
Du kan selvfølgelig bruke kartet uten å sende inn kontroll-kortet . GOD TUR!
 
TUR I BYEN
Turistbyrået i Säffle ved Byälven kan alle dager fra mandag til fredag gi deg gratis kart over Säffle by. Du er der det på kartet står en hvit i på grønnbakgrunn.
Start turen der. Gå langs elva forbi Sten Magasinet og til brua over elva. Gå over elva og ta til høyre. Ta en pause der, studer kartet og planlegg turen.
Du kan selv velge kort eller lang tur. Hvis du for eksempel går et par kilometer, kan du jo ta tilbaketuren samme vei om du ønsker. Det er nye ting åsze for øyet. Du gå en 7 kilometer tur hvor du kommer tilbake, til startpunktet. Du kan lage din egen, noe kortere rundtur og komme tilbake til
hvit i på grønn bakgrunn. Du bestemmer selv hvor kort eller langt du vil gå.
 
MED BÅT TIL LURÖ
Säffle grenser til Skandinavias største innsjø, Vänern. Den er 15 ganger større i overflate enn Mjøsa. Familiene Ørnvald inviterer til turer hver eneste dag fra Midtsommer til slutten av august med båt fra Ekenäs til Lurö. Startpunktet Ekenäs ligger 4 mil fra sentrum av Säffle. Det er greiest å bruke egen bil ut dit. Båten går hver dag presis klokken 10. Det er nødvendig å bestille plass dagen før i telefon 0046 533 29035.
Båten legger først til ved Stenstaka. Om bord kan du gratis få kart av guiden. Der har båten et kort opphold. Du kan velge om du vil gå av, eller være med videre til endepunktet.
Går du av, ta med deg kartet, gå hele tiden en 3 kilometer merket sti, er du i tvil om veien, ta til høyre på sti. På stien får du bedre og bedre vei etter hvert. Du – og båten – kommer til Basteviken hvor båten legger til. Den går derfra igjen klokken 15 presis. Familiene Ørnvald driver kafe der, så du kan kjøpe både mat og drikke. Båten går direkte til Ekenäs tilbake. Den bruker på en vei vel en time. Har du brukt båten, kan du uten å betale mer ta den tilbake.Turen anbefales.
 
SKOGSTUR FRA FERIEBOLIGEN
Du kan ta en fin tur fra der vi bor i Vegagatan. Start ved de to steinene som sperrer veien for biltrafikk like ved baksiden av A-inngangen. Gå stien, ta litt til venstre, så forbi den nedlagte ICA butikken, over veien, gå til ishallen - Somahallen. Gå videre langs fotballbane, du vil ha skolen på høyre hånd. Så vil du se undergang for E45 riksvegen mellom Gøteborg og Karlstad, gå under undergangen og ca 100 meter rett opp en bakke. Der vil du se at sti er merket + at det er lysstolper. Følg hele tiden lysstolpene og du kommer tilbake til utgangspunktet.
Du kan velge om du vil starte til venstre eller høyre. Du kommer til utgangspunktet i begge tilfeller. Hvis du fortsetter litt, så vil du gå to stier merket med lys, du går som et liggende 8-tall. Du får to gnager for å få til 8-tallet..
Det er mulig å få fatt i kart for turen, men du klarer deg fint ved å bare gå merket sti med lys. Det er ikke tillatt å sykle der eller ha med hund. Du vil høre lyden fra biler på E 45 når du er nær startpunktet for turen. Det er mulig å gå turen på ski de vintre det er nok snø. Nær Somahallen er det en utforbakke. God tur sommer som vinter.
 
PÅ SYKKEL ELLER TIL FOTS
Du bruker sykkel eller går til fots. Turen fra ferieboligen til Duse Udde/Fyret er 6 kilometer. Gå Vegagatan, ta til høyre i Industrigatan, og ta til venstre i Setterivägen. Drøye 100 meter på den, ser du til høyre starten på skogstien du skal sykle/gå. Halvveis vil du til høyre se Krogstad Herregård. Litt før du er ved Duse Udde er det slutt på stien. De siste noen få hundre meter bruker du bilveien. Du kan gå gjennom campingplassen Duse Udde til Fyret som på sommeren er en restaurant liggende til Vänern, 3. største innsjø i Europa.
 
Flere forslag til aktiviteter finner du på hjemmesidene til Säffle Turistbyrå